Rritje me 50% e çmimit të perimeve

Çmimet e prodhimeve vendase të stinës kanë shënuar një rritje jo të zakontë ditët e fundit, si pasojë e dëmeve që krijuan temperaturat ekstreme të fillimmuajit. Sipas një vëzhgimi në tregjet me pakicë të kryeqytetit, është konstatuar një rritje me 50% e çmimit të spinaqit, preshit, sallatës jeshile, lulelakrës, brokolit, etj. Një kilogram nga këto perime kushton më shumë se 300 lekë dhe në disa pika në qendër të kryeqytetit arrin deri në 350 lekë. Tregtarët pohojnë se, vitet e fundit, çmimi i këtyre produkteve në këtë periudhë varionte në rreth 200 lekë për kilogramë, por sipas tyre oferta për produktet vendase është rrudhur shumë nga i ftohti i janarit. Prodhimi i brokolit dhe spinaqit të fushës është dëmtuar thuajse tërësisht. Kjo situatë jo vetëm që ka cenuar rëndë fitimet e fermerëve, por po ndikon edhe në xhepat e konsumatorëve, shumica e të cilëve nuk mund të përballojnë çmime të tilla. Ilir Mile, nga Shoqata e Fermerëve Rrupaj në Krutje të Lushnjës pohoi pak ditë më parë për “Monitor” se, temperaturat e ftohta në minus disa gradë, që zgjatën për disa ditë, i kishin dëmtuar të gjitha të mbjellat në fushë dhe serra. Mile tha se dëme janë krijuar më tej për fidanët dhe perimet e stinës dhe domatet për eksport. Fermerë të tjerë kanë pohuar se i ftohti ka lënë një faturë të lartë pas. Një pjesë e madhe e agrumeve, portokajve, mandarina dhe limonë do të kenë prodhim të kufizuar këtë vit, pasi filizat që janë dedikuar për prodhim këtë vit, janë dëmtuar. Do të duhet të paktën një vit që këto pemë të rikuperohen. Në Shqipëri, familjet shqiptare shpenzojnë rreth 49% të buxhetit për ushqime, ndërsa në vendet e tjera të rajonit, kjo peshë luhatet në 33-37% (Kosova 43%), duke bërë që vendi ynë, për fatin e keq të qytetarëve të saj, të krahasohet vetëm me shtetet afrikane, si Kenia, Nigeria, Kameruni. Cilat vende shpenzojnë më shumë për ushqime? Fatkeqësisht Shqipëria krahasohet me Afrikën… Si rrjedhojë, çdo rritje e çmimeve të ushqimeve bazë rëndon ndjeshëm mbi buxhetin e pjesës më të madhe të familjeve shqiptare.

Share

AMS.AL është themeluar me qëllim që të ofrojë produkte dhe shërbime profesionale në fushën e prezencës online dhe në web; faqe interneti që përmbushin çdo nevojë, si edhe ofrimi i shërbimeve të marketingut online për listim dhe verifikim në google. Gjithashtu, ne kemi realizuar zhvillimin e një platforme online e dedikuar për shërbimet dhe bizneset lokale, e cila ofron shërbime të marketingut online për listim dhe verifikim në google, duke përfshirë opsione falas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 + eight =