Sekrete të thjeshtë që mund t’ju bëjnë fotografë profesionistë

Sekrete të thjeshtë që mund t’ju bëjnë fotografë profesionistë

Diferencat midis fotografëve profesionistë dhe fotografëve amatorë janë aftësitë dhe eksperiencat që zotërojnë ata, eventualisht me kalimin e kohës në atë profeson. Fotografi famator tradicionalisht e përdor një DSLR me të gjitha konfiguracionet automatike, në këtë prizëm do të ishte aparati ai që do të bënte të gjitha përmirësimet e skenës që do të fotografohet dhe padiskutim dhe të fotografisë që do të shkrepej në këtë rast determinant. Shkurtimisht dhe saktësisht do shpalos disa përvoja elementare deçizive që përdorin normalisht fotografët e aftë dhe të zotë, pra fotografët profesionistë për të realizuar procesin e fotografimit me sukses galopant. Dmth, janë disa sekrete që fotografët me eksperiencë të konsiderueshme, kanë zbuluar ndër vite gjatë përdorimit të aparateve fotografikë profesionalë, që i përdorin këta të fundit për të realizuar fotografi fantastike dhe profesionale.

 

Sekreti I – Mos hezitoni të prisni (crop) fotografinë e shkrepur

 

Në mënënyrë të pabesueshme, ky është një është një sekret i thjeshtë që profesionistët tentojnë egërsisht që ta mbajnë për vete. Mjaft fotografë sportivë e përdorin prerjen e fotografisë për ta bërë foton tej masës të përshtatshme për syrin e shikuesit, i cili do të mahnitet çuditërisht nga aj që do të shohë.

Këta profesionistë shkrepin zakonisht më gjërë se ajo që duhet për një fotografi normale të zakonshme dhe synojnë totalisht që subjektin ose objektin ta blindojnë në qendër të kuadratit të aparatit të tyre, dhe kështu që ka një shans tjetër të shtuar që edhe duke realizuar prerjen të kenë një fotografi, ashtu si do të kishin dëshiruar po të kishin pasur kohë dhe kushtet e nevojshme që të merreshin me subjektin konglomerat dhe objektin real. 

Më tej akoma, në këto tip shkrepjesh është mirë që të përdoret AF qëndror dhe të mos zgjidhni pika fokusi që janë në periferi të zonës së fokusit. Sigurisht që zona qëndrore ju jep fokusin më të detajuar dhe i përgjigjet tepër më shpejt sensorit të aparatit që do të keni në duar.

Sekreti II Jepini rëndësi të madhe butonit të dedikuar për të ngrirë fokusin

Shumë prej jush ndoshta përdorin për të fokusuar lenten, butonin e shkrepjes(gjysëm shtypur). Disa aparata ofrojnë njëalternativë kundrejt kësaj mënyre. Profesionistët përdorin shpesh butonin AF.

Meqenëse ky buton ndodhet zakonist nga krahu mbrapa i aparatit, kjo teknikë quhet “Fokusi i butonit prapa”.

Një e mirë e këtij butoni është se nuk duhet të shqetësoheni sa e shtypni dhe nuk do të shkrepni foto pa dashje.
Ju ndihmon gjithashtu nëse duhet të fotografoni subjekte në lëvizje sepse ky buton ju mundëson të mbani të qartë pamjen pa ju bllokuar rregullimet e ekspozimit derisa ju shtypni butonin e shkrepjes.

Butoni AF ju vjen në ndihmë nëse doni të fotografoni subjekte si pemë, lule që luajnë nga era.
Ju mund të ngrini fokusin dhe pastaj kur keni rregulluar gjithçka(ekspozimin,pozicionimin etj), mund të shkrepni një foto të shkëlqyer. Duke ngrirë fokusin i jepni mundësi sensorit të bëjë më mirë punën e tij, sepse nuk i duhet të fokusojë çdo sekondë pamjen që keni zgjedhur.

Sekreti III Përdorni egërsisht hapjen e diafragmës f/8

Si hapje diafragme f/8 është një zgjedhje e shkëlqyer për shumë raste. Mund të quhet si zgjedhja më e mirë për një lente një hapje e tillë  sepse është një zgjedhje kompromisi midis imazhit të detajuar dhe atij që përqëndrohet vetëm te subjekti(depth of field).

Ky zgjedhje për një diafragmë me hapje f/8 është e përshtatshme për çdo shkrepje që dëshironi të realizoni. Me këtë hapje dhe mënyrën e ekspozimit në “program” ju jeni gati për çdo shkrepje. Vetëm sigurohun që shpejtësia e shkrepjes të ketë ndjeshmërinë e nevojshmë për shkrepje me dorë, përndryshe e vendosni automatike.

Është tej masës fantastike nëse keni një zgjedhje më të mirë për të qenë gati për aksion, në çdo moment kurdoherë që nevojitet.

Share

AMS.AL është themeluar me qëllim që të ofrojë produkte dhe shërbime profesionale në fushën e prezencës online dhe në web; faqe interneti që përmbushin çdo nevojë, si edhe ofrimi i shërbimeve të marketingut online për listim dhe verifikim në google. Gjithashtu, ne kemi realizuar zhvillimin e një platforme online e dedikuar për shërbimet dhe bizneset lokale, e cila ofron shërbime të marketingut online për listim dhe verifikim në google, duke përfshirë opsione falas.